סיפורו של הוויסקי הישראלי מתחיל לפני 56 שנה, אז חברת "ניישונל דיסטילרס" הקימה את המפעל הראשון לייצור וויסקי בכרמיאל, בו יוצרו בקבוקים שעל תוויתם נכתב "אסקוט – ויסקי סקוטי מעולה", שנמכרו בארץ ויוצאו למדינות נוספות. אלא, שסיפורו של המפעל הזה היה קצר. איגוד יצרני הוויסקי בסקוטלנד (S.W.A), באמצעות שגרירות בריטניה, תבע בשעתו את היצרנית על כך שהתווית על גבי הבקבוק הציגה לראווה את המילים "וויסקי סקוטי משובח", וכיוון שאין באמת מדובר בוויסקי סקוטי מדובר היה לשיטתם מדובר בהטעיית הלקוחות ובניצול לרעה של השם הטוב שהרוויח הוויסקי הסקוטי לאורך השנים, ובצדק. כך, לאחר 12 שנים של פעילות מסחרית נקבע כי ייצור הוויסקי תחת השם סקוטי חייב להיפסק, והחברה שלא עמדה בנזקים שנגרמו לה מן התביעה, נסגרה.
מאז אותה אפיזודה, היו מבקבקים עצמאיים, מזקקי ברנדי ביקבים, ונסיינים ביתיים שניסו מזלם בגזרת הוויסקי, אך במשך 41 שנה, מאז שנת סגירת המפעל של "ניישונל דיסטילרס" ב-1975, אף אחד לא העז ללכת על זה בגדול ולפתוח מזקקה ציונית נוספת.
לפני 4 שנים, זה סופסוף קרה, עת הוקמה בתל אביב "
מילק אנד האני" - מזקקת הסינגל מאלט הישראלית היחידה הפועלת לעת עתה בישראל. הבחירה להקים את המזקקה בתל אביב נבעה מהרצון להעניק לחובבי אלכוהול – מקומיים ולתיירים – את האפשרות לבקר, ללמוד על ההיסטוריה ועל תהליך ההכנה, ולטעום את התוצרים; תל אביב היא הבחירה הטבעית, מתוקף היותה המרכז הקולינרי, התיירותי (והאלכוהולי) של ישראל.
מאחורי "מילק אנד האני" עומדת קבוצה גדולה של חברים: הבעלים והמייסד גל קלקשטיין - בן למשפחה שעשתה את הונה מאלגו טריידינג (אביו ואחיו יסדו את חברת פיינל), עמית דרור, הבעלים של חברת אטרנג`י, העוסקת באנרגיה סולארית, וסיימון פריד, שעובד באטרנג`י ושותף עם דרור במיזם נוסף בשם היירקס טק, המייצר סקייטבורדים, סנואובורדים וקייטבורדים מקרבון, שני שותפים נוספים הם רועי ונעמה אגמון־ליכט, הייטקיסטים וחובבי וויסקי שהצטרפו להרפתקה האלכוהולית וכך גם חברתם ליטל עיני. המכנה המשותף של כולם הוא כמובן אהבתם הגדולה לוויסקי.
מילק אנד האניעתה, 4 שנים לאחר הקמת המזקקה, פעילותה מתרחבת והיא משיקה את אחד ממרכזי המבקרים המסקרנים הפועלים בארץ. עבדכם הנאמן ביקר במזקקה ובמרכז המבקרים שלה, ומסקנתי הברורה היא שיש לנו בהחלט סיבה גדולה לגאווה. מדובר ב-800 מ"ר בסטנדרט שלא נראה כאן מעולם. המשקה המפורסם זוכה פה לעדנה וניתן כמובן לטעום ולראות בעיניים כיצד בדיוק מייצרים אותו בעבודת יד, וסופסוף להוכיח שגם לוויסקי הציוני יש מה לתת!
מרכז המבקרים של המזקקה, שוכן צמוד לאצטדיון בלומפילד בדרום תל אביב בואכה יפו, באזור המאכלס מספר מוסדות אלכוהול מוכרים, ביניהם:
המרכז לקידום תרבות היין "איש הענבים",
בית-הספר לברמנים "זמן אמיתי" ו
מרכז הבירה הוותיק "בירדי". חובבי האלכוהול שבינכם יכולים ללמוד שם על ההיסטוריה ועל תהליך ההכנה וכפי שכבר ציינתי אף לזכות בטעימות ולהתרשם מחומרי הגלם, הציוד והחביות שנבחרו בסטנדרטים מחמירים.
מודה, שלאחר שביקרתי בכל כך הרבה מרכזי מבקרים של יינות, טוב לעשות משהו מרענן וקצת אחר, כמו מזקקה של וויסקי ולהתרשם מתהליך עבודה המרתק המתחיל במעבדת המים של המזקקה, שם הם נבנים מחדש עם פרופיל מלחים שהורכב בכדי לספק בסופו של תהליך וויסקי עדין ופירותי.
מילק אנד האניהסיור עצמו מקיף את כל תהליך הייצור וכולל כפי שציינתי את הטיפול במים, המתקבלים מרשת המים העירונית ואז מסוננים ומופשטים מכל תכולת המלחים שלהם. עוד בסיור התרשמות מתהליך ההשריה בו מושרים גרעיני השעורה ביחד עם המים ליצירה של נוזל מתוק שישמש מקור לטעמים ואלכוהול וכן צפייה בטחינה במגרסה עתיקה, בישול ותסיסה במכלים שנבנו והותאמו בלעדית למילק אנד האני, דודי הזיקוק הייחודיים – אחד שנבנה במיוחד עבור המזקקה והשני, ענתיקה בעל סיפור פתלתל שהגיע לישראל בדרך מפתיעה. התזקיק עובר לחביות המאוחסנות בחדר החביות – קודש הקודשים של המזקקה שם מתבצע התהליך בחביות עץ אלון, שהרבה מהטעמים המוכרים של הוויסקי, מקורם כידוע בשלב זה.
כמובן שאי אפשר לבקר במזקקה מבלי לשתות, ולכן בסיום הסיור תמתין למבקרים טעימה מודרכת מתוצרי המזקקה, כולל טעימה ממהדורות מוגבלות. למתעניינים בחוויה נדירה אף יותר מציעה המזקקה, בתיאום מראש, סיור נוסף הכולל גם כניסה לחדר החביות וטעימה הישר מהחבית. סיורים אלה מועברים בקבוצות קטנות יותר, עד 10 אנשים, ומעניקים הצצה לתהליך היישון באופן בלתי-אמצעי. מומלץ!
מחיר: 50 ₪ למשתתף, 75 ₪ למשתתף כולל כוס ויסקי מקצועית למזכרת. תוספת טעימה מבקבוק נדיר: 15 ₪. סיורים מיוחדים הכוללים כניסה לחדר החביות וטעימה של תזקיק המתיישן היישר מהחבית וכוס ויסקי: 120 ₪. הסיורים מותנים בהרשמה מראש.
The-Milk-&-Honey-Distillery: התחיה 16, ת"א. 03-6320491.
* הכותב היה אורח מזקקת מילק אנד האני