יח"צ. צילום: שוקה כהן
רבים מקשרים את אמנות הפופ-ארט עם תמונות קומיקס וסמלי תרבות מפורסמים שהעניקו לעולם רוי ליכטנשטיין ואנדי וורהול, אבל תרבות הפופ-ארט בשיאה כללה הרבה יותר, למשל את יצירותיהם המופלאות של ז`אן מישל בסקיאט וקית׳ הרינג המיתולוגי.
הרינג, ילד המועדונים, בן טיפוחיו של וורהול, מהאמנים האמריקאים החשובים במאה ה־20, ידוע בגישתו ובאומנותו הנון-קונפרמיסטית, שלא צייתה לנורמות של "הגדולים".
הוא התפרסם בעיקר בזכות ציורי הקיר שלו ברכבת התחתית של ניו-יורק, ציורים שהושפעו מהפופ־ארט של הסיקסטיז ומאמנות הגרפיטי המזוהה עם התפוח הגדול בסבנטיז ובאייטיז, כשאחת מהדמויות האייקוניות שיצר היא "התינוק הזוהר", שמככב עד היום על מרצ`נדייז בכל רחבי תבל.
לאורך כל שנות יצירתו ביטא הרינג, פעיל חברתי ואקטיביסט - מקוריות ואומץ, אמונה בשוויון ומאבק לחירות, כשהוא קרא לצדק חברתי, יצא נגד המשטר, נגד שנאה, נגד גזענות והומופוביה, ולמרות זאת יצירתו הצליחה לעבור מאמנות רחוב - היישר ללב הממסד האמנותי, כשהוא עצמו נחשב בעיניי רבים לאב הרוחני של אמני הגרפיטי המודרניים.
בתוך כך, הושקה היום (רביעי) בקניון ארנה בהרצליה (BLACK BOX) התערוכה "UNTITLED - BY KEITH HARING" שחברת ArtHub מבית קבוצת פורום הפקות עמלה על הגעתה ארצה.
אורח כבוד שהגיע לישראל במיוחד לקראת השקת התערוכה הוא הצלם האמריקאי עטור הפרסים - אלן טננבאום (78), שצילם את קית` הרינג בפעולה ותיעד במשך שנים רבות את סצנת התרבות והלילה של שנות ה-70 בניו-יורק, כשבאמתחתו צילומים אייקונים שהתפרסמו בכל העולם, ובהם צילום של ג`ון לנון ויוקו אונו עירומים יחד במיטה.
יח"צ. צילום: שוקה כהן
את דמויותיו האבסטרקטיות והצבעוניות שיצר הרינג תוכלו כאמור לראות בלא פחות מ־200 יצירות מקור המוצגות בתערוכה (ערכן הכולל מוערך בכ-13 מיליון דולר).
כל המוצגים - עבודות של הרינג על נייר וציורי קיר שצוירו במקור על קירות הרכבת התחתית בניו יורק, כמו גם יצירות שיצר עם ילדים ועבורם, עיצובי אלבומים לאמנים מוערכים כמו אלטון ג`ון ודיוויד בואי הן מהאוסף הפרטי של אספן האמנות גארי קאסינלי.
לצדם מציעה התערוכה גם חדרי סלפי, בית קפה לאונג` וחלל סימולציה המדמה את הסאבווי, כולם מעוצבים בטוב טעם וברוח יצירתו הססגונית של האמן.
הרגינ, שהיה כידוע הומו מוצהר ומת ב-1990 בגיל 31, מסיבוכים הקשורים למחלת האיידס, היווה באמצעות יצירתו קול לדור שלם של צעירים אמריקאים שחיפשו את ההכרה ולחמו כנגד האפליה ובעד שוויון זכויות.
אחת היצירות הבולטות מתקופת מחלתו "מדוזה" שמה, הושאלה מהמיתולוגיה בה נקשרו נחשים באורח מפלצתי אל דמותה של מדוזה, ששערה עשוי נחשים מתפתלים ומבטה מאבן; ובצורה טראגית וקטלנית אל מיתוס מלחמת טרויה, שם נחשי מים חונקים את לאוקון, כהן העיר טרויה, ואת בניו.
המדוזה של הרינג היא אלגוריה לנגיף ה-HIV שהתגלה בגופו ב-1988, בתקופה בה קטל הנגיף כ-75 אלף מתושבי ניו יורק. הרינג ביצירתו ביקש לתאר את התפשטותה ובעיקר את הדחייה וההתעלמות שהובילה ללידת גופים כמו "Act Up" ו"Gay Men`s Health Crisis", לאקטיביזם חברתי.
הרינג שהלך לעולמו שנתיים לאחר שאובחן כנשא HIV הותיר לאחר מותו מורשת אומנותית אדירה בגינה הפך מושא לחיקוי וסמל למהפכה אמנותית.
יח"צ. צילום: שוקה כהן יח"צ. צילום: שוקה כהן משום עיסוקו הרב של הרינג במגדר ואוריינטציה המינית, בהומוסקסואליות ובעיקר בנראות שלה במרחב הציבורי, בחרה חברת ArtHub לשתף פעולה עם ארגון הנוער הגאה "איגי", שחרט על דגלו את קידום זכויותיו של נוער להט"בי בארץ.
במסגרת שיתוף הפעולה המדובר יוקצה בתערוכה מתחם שיוקיר כבוד לצלם רונן אקרמן שהלך לעולמו לפני חודשים ספורים בשל מחלת ALS ובו יוצגו תמונות שתיעד לדמויות בולטות מהקהילה הגאה.
בנוסף, תעביר ArtHub תרומה כספית מהכנסותיה ממכירת הכרטיסים לתערוכה, לטובת ארגון "איגי", שיתוף פעולה מבורך, המוקיר את תפישתו של האמן.
יח"צ. צילום: שוקה כהן
שיטוט בין מוצגי התערוכה הוא בבחינת הזדמנות מופלאה לחיות מחדש את המועדון המיתולוגי "פרדייז גראז`" שהפך לנקודת ציון חשובה לקהילה הגאה השחורה וההיספנית בניו יורק של שנות ה-80, בהיותו מקום מפלט מהרדיפות ההומופוביות ואחד המועדונים השערורייתיים והמשפיעים ביותר על תרבות המועדונים עד היום, או סתם סקרנות ועניין שתכליתם להתפעל מיצירותיו הססגוניות של האב הרוחני של אמני הגרפיטי המודרניים - האמן וצייר הקומיקס מקצטאון ש-33 שנה אחרי מותו עדיין נחשב לאגדה...
התערוכה תוצג עד ה-30 ביוני.
מחיר: החל מ-119 שקל.