יח"צ. ד"ר אריק כרמון ואיקה אברבנאל
לפני שלוש שנים, בתקופת הקורונה בסגר הראשון, ישבו שני חברים - אריק כרמון ואיקה אברבנאל וראו איך העולם משתנה לנגד עיניהם ועובר שינוי.
מהמחשבות הנוגות הללו נולד הרעיון להציג תערוכה משותפת שתבטא את הנושא כפי שהוא בא לידי ביטוי מבעד לעיניהם. כרמון יציג צילומים מהארץ וממסעותיו ברחבי תבל ואברבנאל יצייר את פרשנותו לצילומים.
יח"צ. ד"ר אריק כרמון, איקה אברבנאל ושולמית עזר
שיתוף הפעולה החל לקרום עור וגידים והשניים בחרו לקרוא לתערוכה מטאמורפאזה.
מטאמורפוזה כידוע הוא מושג מתייחס לשינוי צורה, למעבר מצורה אחת לצורה אחרת שמקורותיו במיתולוגיה ובפולקלור. כל תחומי החיים מתברר בנויים ומבוססים על המטאמורפוזה: הפיזיקה, הביולוגיה, הגיאולוגיה, הספרות והאמנות.
יח"צ. .תפילה, צילום: אריק כרמון בתוך כך, ד"ר אריק כרמון איש חינוך, יזם ומייסד "המכון הישראלי לדמוקרטיה", אמון בתערוכה האמורה על הצילום בעוד חברו איקה אברבנאל, תת אלוף (במיל`), מנהל עסקים ומומחה בתחום ניהול שינויים - אמון על הציור.
צילום עמד תמיד כיישות עצמאית ועם זאת מחובר אל לשד הציור. ואולי ההפך, אולי הציור הוא נשל האור של הצילום. אין זה ממש משנה, כי הקשר הטבורי ביניהם ברא את התערוכה הנפלאה הזאת, והם מפרים זה את זה ואת אלו העוברים ביניהם.
תהליך ההכנה לתערוכה נבנה כהמשך לדיאלוג שנפתח אי שם בתקופת הקורונה, וכלל החלפת רעיונות ושרטוט תוכנית פעולה, כאשר כל אחד מביא את קורות חייו העשירים שלא מן העולם האמנותי.
יח"צ. רגע בתנועה. ציור: איקה אברבנאל, צילום: ודים לידיןבתערוכה מוצגות 25 עבודות ציור לצד צילום וביניהן מציג כל אחד מהם גם עבודות נפרדות.
בצילומים מוצגים נופים וטבע, וכל אחד מהם מיוחד מקודמו, העין שלי לכדה כמה תצלומים יפהפיים: משפחה יפנית המהווה מעין נוף אנושי בה נראים שלושה דורות - סבא, בת ונכד - עבר, הווה ועתיד, מדליקים קטורת במזבח, מדבריות נמיביה, צילומים מהשריפה בהרי ירושלים וצילום מיוחד נוסף בו הצליח כרמון לתפוס קרן אור על השיחים, מוטיב החוזר על עצמו בתמונה נוספת של השריפה בה מצולם קטלב ששרד.
אבל זה לא הכול, צילום מפארק יוסימיטי בארה"ב שבו נראה אפקט האור על הקרקע, צילום פינגווינים באנטרטיקה, שדות אורז בסין שצולמו בזריחה ממרפסת המלון ונראים בגוונים מרהיבים כתוצאה מהעננים שהסתירו את השמש, צילום של קרן אור וכוכבים בחשיכה.
יח"צ. מפץ סלעים. ציור: איקה אברבנאל, צילום: ודים לידין באשר לציורים, מסביר אברבנאל כי התהליך ארך כשנה וחצי, עבודה שהחלה בקו מתאר ולאחר מכן הוא יורדת לפרטים.
הציורים מצוירים באקריליק, טושים, ובמזו`רל - אבקת צבע כחולה וייחודית המיוצרת במרוקו. "האתגר" הוא יודע להסביר, "היה להביא את הפרשנות האישית שלי לצילומים של חברי". ואכן, הציור מרחיב את מנעד ההשפעות השונות מתחום הצילום שד"ר כרמון מנגיש ביצירתו ואף מעמיק אותה.
כך לדוגמה בציור הצמוד לצילום הפינגווינים, למשל, בחר אברבנאל לצייר צורות שונות וקרא ליצירה "קליידוסקופ". הציור שצייר כפרשנות לצילום של קרן האור והכוכבים צויר מבלי לראות את הצילום ובצורה מדהימה וטלפתית יצא כמעט זהה.
יח"צ. מסע שבע השנים. ציור: איקה אברבנאל, צילום: ודים לידין באחד מציוריו הנפרדים אותו מתאר אברבנאל כחוויה אישית שצייר לאחר תאונה בדרך לאנטרטיקה. בשלושה ציורים אחרים הוא מתאר את התפתחותו האישית והמקצועית.
דורון פולק האוצר מדגיש כי "צילומיו הגדולים של כרמון הם אפיים ומתארים מראות שחל בהם שינוי ולכן עוצמתם היא בפורמט הגדול שבו הם מוצגים".
הצילום, למעשה, הוא הקפאת רגע והציור לעומתו, הוא פירוק והרכבה מחדש, מעין תרגום אמפתי למה שהונצח בשנייה.
בין הצילומים והציורים מוצגים מאמרים קצרים בנושא המטאמורפוזה שנכתבו ע"י 15 גברים ונשים מובילים בתחומי החברה השונים: אמנים, מדענים, אנשי ציבור, עיתונאיים כמו הנרי קיסינג`ר, פרופ` רוג`ר קורנברג - חתן פרס נובל בכימיה 2006, אהוד ברק, איה לוריא, פרופ` רבקה כרמי - לשעבר נשיאת אוניברסיטת בן גוריון ואחרים.
יח"צ. רקדניות בכחול. ציור: איקה אברבנאל, צילום: ודים לידיןהמטאמורפוזה עוברת כחוט השני בצילומים ובציורים, היא מנציחה ומעניקה ביטוי אמנותי עבור עולם שהולך ומשתנה לנגד עינינו.
לתערוכה נלווה גם ספר האוצר בתוכו את הצילומים והציורים, דברי המציגים ואת המאמרים שנכתבו בנושא ומוצגים אף הם בתערוכה.
הערב (8 במרץ) בשעה 18.00 יתקיים אירוע טיש (ביידיש: שולחן) בהנחיית טלי ליפקין שחק בנושא - מטאמורפוזה על סף עולם חדש בהשתתפות חתן פרס ישראל - פרופ` שמעון אולמן ממכון וייצמן, פרופ` רבקה כרמי לשעבר נשיאת אוניברסיטת בן גוריון וד"ר אריק כרמון שמציג בתערוכה.
התערוכה מוצגת במרכז עמיעד בשוק הפשפשים עד ה-13 במרץ. הכניסה חופשית.