יח"צ. צילום: אתר רשמי - book.ronengolan.co.il
הספר של רונן רהב גולן "איך לדבר עם הגוף" (ללא סימן שאלה במקור) שיצא לאור בימים אלה, עוסק במורכבות הדיבור מעבר למימד המילולי, לא מה להגיד, אלא איך, ועומד על הקשר בין מיומנויות של שפת הגוף למיומנוית חברתיות.
למעשה זהו מעין ספר הדרכה – אם תרצו "הוראות הפעלה" למפגשים ראשונים, ליצירת מראית עין רצויה בפגישות ולהתנהלות אישית מותאמת סיטואציה.
רהב גולן מתבל את הניתוח וההנחיות שהוא מעלה באנקדוטות ואפיזודות מחייו האישים, אולי כדי לא לזלוג למראית עין אקדמית של כתיבה, ולהישאר "בגובה העיניים", תוך שהוא מעלה על נס את היכולת יוצאת הדופן שלו עוד מילדות לקרוא את אופיו, נטיית לבו וכנותו של העומד מולו.
לא שהספר ממש מחדש בתחום שפת הגוף ומקומה בתקשורת בין אנשים, אבל הוא מספק תזכורת לכל מה שאנו יודעים על שפת הגוף ברמה הקוגניטיבית, ומתקשים לזכור וליישם על בסיס קבוע.
בהיבט הזה הספר יתאים לקוראים בוגרים אך בפרט לצעירים בתחילת דרכם בחיים וישמש להם תמרור הכוונה.
הספר מתייחס לרכיבים חשובים של שפת הגוף כמו חיוך, מבע העיניים, תנועות הידיים, לבוש מותאם סיטואציה ואינטונציית דיבור.
רהב-גולן יורד לפרטים, לעיתים ברזולוציה מוגזמת או בתיאורים של סיפורים ביזרים. כמו כן, הוא נוגע בפרטים והמלצות, לעתים לא קוהרנטיות למסגרת הכללית שלו ולכתובת אליה הוא מפנה את ספרו. למשל להימנע להדיף ריח פה לא נעים ודוחה באינטראקציה עם אנשים, וזה יותר מזכיר שיעור היגיינה שמעבירה אחות ביה"ס בכיתה א` מאשר ספר הנחיה לאנשים בוגרים...
ראויים לתשומת לב פרק היציבה, שעל פי רוב זוכה לתשומת לב פחותה אצל רוב האנשים בהשוואה למודעות הקיימת אצלם ביחס לדיבור עם תנועות ידיים, הבעות הפנים וטון הדיבור.
יח"צ
ואם בטון הדיבור עסקינן, אני מפנה את הקוראים לתת-פרק העוסק בטון הדיבור ובהמלצות לתגובות באמצעות שפת הגוף בסיטואציה כשבן-השיח שלך כועס. כמו שפת הגוף בכלל, כך תקשורת עם אדם כעוס בפרט, סופר חשוב לשים לנגד עיננו את ההארות וההערות. בבחינת "מענה רך – ישיב חימה", וזה לעצמו תורה שלימה.
ההמלצות ותיאור תנועות הגוף המתוארות בספר יורדות לדקויות כאילו רהב גולן ניצב לידך בסדנה או בהדרכה אישית.
ואפרופו דקויות, נראה שבהגהת הספר לא נשמרה אותה הרוח. למשל ברק אובמה, נשיא ארצות-הברית לשעבר, נזכר כ"ראש הממשלה האמריקאי לשעבר" (עמ` 172), כמו גם לאחר תיאור אירוע היסטורי מסוף המאה ה-17 על לבוש והשפעתו, הוא מחזיר את הקורא למציאות ימינו וכותב "בואו נחזור למאה ה-20" (עמ` 60), היי, הפתעה! נכנסנו כמעט רבע מאה לתוך המאה ה-21...
בשורה התחתונה, הספר מרענן תובנות ידועות יותר או פחות ביחס לשפת הגוף והשפעתה על התקשורת שלנו בעבודה, במפגשים ראשוניים וביחסים בינאישיים שוטפים.
ככזה, הוא יעניין -לא רק - אבל בעיקר לצעירים שעדיין לא צברו ניסיון חיים, כאלה המתכוננים לראיון או מקום עבודה חדש וגם לבוגרים יותר שזקוקים לריענון ומחפשים תשובות איך לדבר עם הגוף...
איך לדבר עם הגוף, רונן רהב –גולן, הוצאת ספרי ניב
מחיר: 115 שקל