דוד אזולאי. צילום: יוסי סובה
על קיר משרדו של דוד אזולאי, ראש מועצת מטולה, השוכן בבניין המועצה ההיסטורי (המבנה המוניציפלי הוותיק ביותר בארץ), תלויה מפת המושבה ובה הוא מציג בגאון את הבית הכי צפוני בישראל, את המיקום היחסי של הפלאפל הכי צפוני בארץ, כמו גם את שער פאטמה המהווה את נקודת הגבול הצפונית שלנו, וגם את המקום בו שוכן מפל מים מרשים המוקף משלושה כיוונים בגבול.
"כאן, ברחוב הראשונים", אומר אזולאי כשהוא מורה על הנקודה הרלוונטית במפה, "אני מתכנן להשיק מחדש את הרחוב. השלב הראשון הוא לפתח אותו מחדש כדי שיהיה דומה לרחוב הראשי בזכרון יעקב. זה המודל, שם הם הצליחו להפוך רחוב בעיירת ברון ותיקה למוקד משיכה למבקרים עם בתי מלון, מסעדות, בתי קפה וגלריות. גם אנחנו עיירת ברון ותיקה".
צילום: יוסי סובה צילום: יוסי סובה הוא נמרץ, אנרגטי, מיטיב להתנסח, וניכר כי מטולה חשובה לו, והוא עושה כל שביכולתו כדי למצוא פתרונות שיהפכו אותה לאטרקציה תיירותית.
בתפקידו כראש המועצה הוא מכהן כבר חמש שנים וחצי. במשך 13 שנים היה קצין הנדסה של צה"ל בתחומי לבנון ואת מטולה מתברר הוא מכיר היטב כמי שמתגורר בה כבר 20 שנה.
במרץ בלתי נלאה הוא מונה את מעלותיו ונפלאותיו של המקום. תחילה במשרדו בבניין המועצה אחר כך בסיור מקיף.
"הנסיגה מלבנון הנחיתה עלינו מכה אנושה בנושאי מסחר שידע ימים יפים בעבר". הוא אומר. "עד הנסיגה הפעילות במקום לרבות ענף התיירות פרחו פה. משאיות של משקאות קלים, בירות, ביגוד, תרופות, פירות וירקות חצו את הגבול ונעו צפונה, חלקם אף הגיעו לביירות ולסוריה. מלון ארזים, למשל, אירח אנשי או"ם, צוותי תקשורת, ואורחים רבים. מדי יום חלפו במטולה 3,000 אנשים. אוגדה שלמה חיה בתוך המושבה וזה היווה מנוף כלכלי חזק מאוד, אך מיום שנסגרה "הגדר הטובה" החלה דעיכה של המקום ואנחנו משקיעים מאמץ כביר לשנות את המצב".
כחלק מתכנית פיתוח התיירות באזור מקיימת מטולה בקביעות שני אירועי ענק, פסטיבל השירה בשבועות המוכר כאירוע השירה המשפיע החשוב, הגדול והמוביל בתחום בישראל ופסטיבל האופנוענים.
בנוסף, לא רחוק מהמושבה שוכן כידוע מרכז קנדה המחודש המציע שלל פעילויות – משטח החלקה אולימפי, בריכה מקורה, מסלולי באולינג, מטווח מקצועי. המרכז עצמו שוקק אדם ומאכלס המון משפחות וקבוצות צעירים.
שמרת נחל עיון. צילום: יוסי סובהבקצה המושבה נמצאת שמורת הטבע של נחל עיון (התנור) ובה ארבעה מפלים: מפל עיון, מפל הטחנה; מפלי האשד ומפל התנור המפורסם. מסלול הטיול בשמורה קל ומותאם למשפחות, כשישנו מסלול מעלי ומסלול חד-כיווני - שניהם אורכים כשעה וחצי כל אחד.
מטולה הוקמה ב-1896 בזמן השלטון העותמאני והייתה בין המושבות הראשונות שהוקמו בסיוע הברון אדמונד דה-רוטשילד. את שמה היא קיבלה מהשפה הערבית "אמטלה", שפירושה: משקיף על פני הסביבה.
לאורך הרחוב הראשי (הראשונים) בה פזורות גלריות אומנות ומומלץ מאד לצאת לטיול ארוך ברחבי המושבה ולהתרשם מבתי האבן העתיקים, חלקם מרהיבים ומטופחים ואחרים נטושים ונעולים ופשוט ליהנות מהשקט המלטף ומהנוף המהפנט.
אנדרטת חללי צד"ל. צילום: יוסי סובה לאחרונה הושקה במושבה אנדרטה חדשה לזכר חללי צד"ל שנפלו בלבנון במהלך הלחימה בין השנים 1982 ועד הנסיגה בשנת 2000. כזכור, בעבר כבר הוקמה אנדרטה לזכר חללי צד"ל ליד מארג` עיון, אך זאת פוצצה על ידי החיזבאללה לאחר נסיגת צה"ל מלבנון ועזיבת אנשי הארגון.
שטח האנדרטה החדשה, שנבנתה על ידי אגף משפחות הנצחה ומורשת ואגף ההנדסה והבינוי במשרד הביטחון, כולל רחבה ובה נר תמיד, דרך הנצחה, אזור תצפית, חורשה ומתחם חניה למבקרים.
לאזולאי שהיה בין הדוחפים להקמת האנדרטה החדשה, תכנית לפתח את מתחם "הגדר הטובה" ולהקים בו טיילת ומיזם תיירותי שיתופעל על ידי משפחות צד"ל.
“זהו חוב היסטורי וסגירת מעגל לחללים שנפלו בהגנת גבולה הצפוני של מדינת ישראל. ההחלטה להקים את האנדרטה הינה מוסרית וערכית, ובמיקום שמסמל יותר מכל את הדו קיום בין ישראל לתושבי דרום לבנון ולוחמי צד”ל, שלחמו איתנו כתף אל כתף לאורך שהותנו בלבנון", הוא אומר.