אילוסטרציה, צילום: אתר pixabay
כאשר מדברים על שלום, מדברים על פוליטיקה ועל הסכמים ועל תנאים ועל זכויות ועל ביטחון. אלו תהליכים גדולים שלרובנו אין קשר ישיר אליהם, ויכולת ההשפעה שלנו על אותם תהליכים אינה גדולה במיוחד.
רבים מאמינים שאין בכלל טעם לנסות וליצור שלום, אחרים ממשיכים לדחוף בכיוון הזה. בכל מקרה, אם אנו רוצים לחיות בעולם טוב יותר, שיש בו שקט וחופש וגם תחושה של ביטחון, אנו חייבים לחזור להתייחס לחיים האישיים שלנו.
דרך האישי משפיעים על הקולקטיבי
יש משהו מפתה באפשרות להשאיר את השיח על שלום וביטחון ומלחמה ברובד הלאומי. אבל בפועל, גם אם אנו לא מבינים כיצד הדברים עובדים, לכל אחד מאיתנו ישנה השפעה על המציאות הקולקטיבית, גם אם אנו לא פוליטיקאים או אקטיביסטים.
מידת השלום או המלחמה שיש בחיים האישיים של כל אחד מאיתנו, במשולב עם מידת המלחמה/שלום בחייהם של שאר האנשים, משתלבת ביחד ויוצרת תודעה קולקטיבית המתבטאת בתהליכים הגלובאליים השונים. כך שאם אנו רוצים ליצור שינוי לטובה בעולמנו, אנו יכולים להתחיל אותו עם חיינו האישיים.
מלבד התרומה לאפשרות של שינוי עולמי, יש להתמקדות זו תועלת נוספת, משמעותית לא פחות – אנו נהנה מהר יותר מפירות ההשקעה בעצמנו ובחיינו האישיים, ביחס לקצב בו המציאות הקולקטיבית שלנו יכולה להשתנות. זאת משום שבניגוד למציאות הקולקטיבית, במציאות הפרטית שלנו אנו הגורם המשפיע העיקרי, אם לא היחידי.
להיות מודעים למלחמה בחיינו
אז איך יוצרים שלום במציאות האישית שלנו? איך מגדילים את החופש והנינוחות ותחושת הביטחון? שמים לב מחדש למלחמה שאנו חיים בה. מלחמה עם הרגשות שלנו, עם המחשבות שלנו, עם הצרכים והרצונות שלנו. מלחמה עם אנשים בחיינו, בין אם הם אנשים קרובים או אנשים חד פעמיים.
מה הכוונה במלחמה? מלחמה באה לידי ביטוי בביקורת, בהאשמה, בכעס, בשנאה, במריבה החוזרת על עצמה שוב ושוב. מלחמה באה לידי ביטוי בזלזול, בהתנשאות, בביטול, בריצוי, בקורבנות. זה יכול להתבטא ביחסים שלנו עם עצמנו, כאמור, וזה יכול להתבטא ביחסים שלנו עם אחרים. אם אנו במלחמה עם אנשים בחיינו, זה תמיד אומר שאנו במלחמה גם עם עצמנו. אבל אנו בהחלט יכולים לחיות בשלום עם אחרים בעוד שאנו נמצאים במלחמה בלתי פוסקת שכל כולה פנימית.
חשוב לשים לב למלחמה, כלומר לדברים שגורמים לנו להילחם (קולגה שמתנשא מעליי, לדוגמה), למה שאנו מרגישים כאשר אנו נלחמים (פחד לאבד ורגשי נחיתות, לדוגמה), ולאמונות שמניעות את המלחמה ("אני חייב להיאבק על מקומי", לדוגמה). במילים אחרות, להיות יותר מודעים להתנהגות שלנו ולרגשות ולתפיסות שמניעות אותנו.
זכרו שמודעות היא שינוי, אבל זה אינו אומר ששינוי קורה ברגע שאני נהיה מודע. במרבית המקרים, אם לא בכולם, חשוב שנלך לטיפול כדי לעזור לעצמנו ליצור שינוי, במיוחד כאשר מדובר ביחסים מורכבים, עם עצמנו או עם אחרים.
כן, כדי ליצור שינוי כדאי להשקיע, אבל ההשקעה הזו היא ההשקעה הטובה ביותר שקיימת – כאשר אנו בשלום עם עצמנו ועם הסובבים איתנו, אנו מרגישים טוב יותר ודלתות חדשות להגשמה עצמית נפתחות בפנינו.
הכותב מתקשר עם ישויות בכלל ועם קבוצת טוהר בפרט, מנחה סדנאות ללימוד תקשור, עיתונאי וסופר.