פסח הוא חג של ביחד! אין על זה עוררין, אם נוציא את המרמרת מהפתיח, הרי שרוב בני האדם מחפשים איפה לחגוג את החג, עם מי לחגוג, מי יביא מה, מה ללבוש וכן הלאה, אלא שהשנה נכפה עלינו לשבת לבד אז החלטתי להרים מעט את הלבד הזה עם דברים באמת טובים שיכולים לצבוע את שולחן החג גם מבחינת הנראות וגם מבחינת הטעם.
משלוחים זה החיים
אני רוצה להתחיל מכמה פריטים מקסימים שאם לא יקשטו את השולחן הצנוע שלי, יהוו מתנה מושלמת לכל אחד מבני המשפחה, ולאור המצב כולם מציעים משלוחים בתנאים נוחים.
אורנה בראל בעלת המותג "עיצובים מהנשמה", היא אכן אומנית בנשמה, היא יוצרת מוצרים שימושיים ופרטי עיצוב לבית בעבודת יד מקרמיקה, הדיוק שלה ראוי להערצה, כשהיא משלבת מודרני וצבעוני, השראות מן הטבע כמו גם ברכות וסמלים. המגש - קערה שקיבלתי, המיועד למצות (170 ₪), מעטר כל-כך יפה את שולחן החג וכאמור, מתנה מושלמת לאמא, במקרה שלי.
בימים כתיקונם, אורנה מציגה את יצירותיה במדרחוב נחלת בנימין בתל אביב. כרגע ניתן לרכוש את מוצריה דרך
האינסטגרם שלה ולקבלם תוך יום במשלוח עד הבית.
מעמד ליין, סוהו. יח"צ
עוד שתי מתנות מדליקות נוספות אפשר למצוא בסוהו, שלא מפסיקים להפתיע אותי כל פעם מחדש. קצת יותר קליל אבל מקסים ביותר, מעמד לבקבוק יין שנראה כמו לאסו, החבל לבן ועשוי מחומר עמיד, המעמד יציב מאוד גם מול בקבוקים כבדים משהו. בהחלט שדרוג אלגנטי לפינת היין המכובדת שלי (124.90 ₪).
מעמד לסירים, יח"צ
רעיון נוסף ושובב משהו מבית הסוהו - תחתית לסיר מקוביות שבץ-נא, זה לא רק מקסים אלא ייחודי, התחתית עשויה חומר עמיד לחום כך שזה מאפשר להניח עליה סירים חמים, וקצת לשעשע את הילדים סביב השולחן ועל הדרך שיעור אנגלית למתקדמים. (64.90 ₪).
כמובן שגם לסוהו, כמתבקש ברוח התקופה, שירות משלוחים עד הבית, ובקנייה ב-249 ₪ ומעלה המשלוח חינם.
פררו רושר, יח"צ
אבל רגע, עוד לא סיימתי עם המתנות, לא הכול חייב להיות מוצר שימושי, יפה עד כמה שיהיה. אני רוצה להציע פה יחד עם ווידוי קל – אני שוקוהוליסטית - את הפרלין הנדיר של פררו רושה: פרלין שוקולד גרנד פררו.
אני חושבת שאם הייתי מקבלת דבר כזה אל סף ביתי הייתי בוכה מהתרגשות. הגודל של הדבר הזה, הברק של העטיפה המוזהבת והטעם? הגאון שהמציא את זה ראוי לפרס נובל של השוקולדים (16.90 ₪ ל-100 גרם).
אין נהג תורןאעבור ברשותכם למרכז השולחן, שלי לפחות, היין. משקה שאין לי בעיה לשתות, כל ערב, חג או חול, עם או בלי אנשים, אדום או לבן, יבש או סמי. העיקר לשתות.
השנה מצאתי כמה הברקות של היצרנים השונים.
תירוש, יקבי כרמל. צילום: אייל קרן
אתחיל עם היין הטוב והמוכר המיועד למי ששותה בד"כ את כל ארבע הכוסות הנדרשות לברכה ונוהג אח"כ. תירוש של יקבי כרמל בגרסה מוגדלת, אין ספק שהקונספט המוגדל קצת זורה מלח על פצעי הבידוד, אבל למי שאוהב את המשקה הטעים הזה, שבאמת מתעלה על כל מיץ ענבים שנמכר במזללות השונות, בהחלט יברך על ההגדלה. מדובר על אריזת 1.2 ליטר של תירוש אדום ולבן המיוצר מ-100% ענבים טריים, ללא תוספת מים וסוכר וללא תוספת חומרי משמרים (20 ₪).
כיוון שהשנה לא נוהגים לשום מקום בואו נעבור לרשימת הכבדים. ואם כבר התחלנו עם יקבי כרמל, אכבד אותם להתחיל את המצעד האלכוהולי, בעיקר שכל שנה אני מגלה שהם מספקים יין ברמה גבוהה למרות המחיר הזול לכאורה. השנה בכרמל מציעים את סדרת SelecteD הטובה והמוכרת המציעה מגוון יינות וזנים: אדומים, לבנים, סמוקים ומוסקטו, בעלי אופי צעיר, פירותי, רענן ועסיסי.
יקבי כרמל סדרות SelecteD ו-Private Collection. צילום: אייל קרן
אני דגמתי לבדי יש לציין! בלי בושה קברנה סוביניון אדום ייבש מהסדרה, לא סיימתי את הבקבוק כי עוד ערב אלכוהולי ארוך לפני, אומר רק שהטעם מעקצץ במורד הגרון והתחושה נעימה מאוד, אהבתי יותר את גרסת הקברנה סוביניון מה-Private Collection כמו גם את המרלו מאותה סדרה, שטעמו דובדבני וכבד יותר.
לצד אלה ואחרי מנוחת לילה, מזגתי לי ולזוגי שרדונה אף הוא מסדרת ה-Private Collection אוף זה תענוג. מדובר ביין ארומאטי מצוין בעל חמיצות מאוזנת ומרעננת, שלא דרש יותר מסדרה טובה ולגימות קטנות של עונג. גם הסוביניון בלאן סיפק את הסחורה והתאים בול לאווירה השקטה והמבודדת.
(30 ₪, ברשתות השיווק ובחנויות היין המתמחות).
אגב, ניתן להשיג את השרדונה 2019 והקברנה סוביניון 2019 מסדרת Private Collection בגודל אישי (20 ₪ ל-375 מ"ל) - בול לרווקים שלא יוזמנו השנה לחגוג את הפסח בחיק המשפחה. לצד זה מוצע גם מרלו מסדרת Private Collection בגודל של 1.5 ליטר (80 ₪).
מאז שהכרתי, שלא לומר הצלחתי להגות את המילה "גוורצטרמינר", הבנתי שזה היין שהולך ללוות אותי בכל ארוחה, אבל ממש כול ארוחה. לא רק בראנץ` מותאם לסוג הזה של היין, אלא אפילו ארוחת ערב כבדה. אבל שימו לב, יש לא מעט סוגים של גוורצטרמינר וצריך לדעת במה לבחור.
דרך ארץ, יח"צ
הגוורצטרמינר של דרך ארץ (מותג המיוצר ביקבי ברקן עבור רשת חנויות דרך היין) זהו יין חצי יבש ארומאטי, יש לו מתיקות עדינה ועדין הוא לא נופל ליינות המבעבעים, וטעמו מרענן (29 ₪).
יין נוסף מבית דרך ארץ הוא הפאוסטינו 6 (כשר) יין ספרדי, אדום יבש, עם ניחוח אירופאי, כבר ממבט ראשון. הבקבוק עצמו יפהפה, ראוי בהחלט להעניק כמתנה ולשבת במרכז השולחן. טעמו מאוזן והוא בהחלט נותן תמורה טובה מאוד למחיר (69 ₪).
ראקנטי, צילום: עומרי מירון
יקב רקאנטי מפנק אותנו החג הזה בשני בקבוקים משובחים, קברנה סוביניון גליל עליון 2019, למרות שהסוג הזה של הענבים הוא לא הפייבוריט שלי, אבל פה מדובר על ארומה עדינה של שזיף, קאסיס ועשבי תיבול ים תיכוניים, והפעם לא הרגשתי עקצוץ בלגימה (55 ₪) ואיתו מאותו היקב גם הפרנץ בלנד 2019, חלומי, יין ארומתי, מרענן, מבעבע, מתקתק יותר מהיין היבש המוכר ועדין לא בגדר מיץ מותסס. בזכות אחוז אלכוהול נמוך אני הולכת לחגוג עליו בלי רגשות אשם (79 ₪).
יקב טפרברג, יח"צ
אני רוצה לסיים עם האהבה הראשונה שלי, הוותיקה ביותר, יקב טפרברג. השנה חיסלתי, פשוט כך, שלושה בקבוקים מעולים. רוזה, אימפרשן 2019, דבוטאז`, אינספייר 2018 וקברנה סוביניון, אסנס 2016.
הרוזה הרגיש לי יבש בהתחלה, אבל כבר בשלוק השלישי התמכרתי, מרגישים את פירות ההדר, בטוחה שטעמתי תות, ואת החמיצות הרעננה. חובה להגיש קר כדי לשמור על מחומציות מאוזנת (40 ₪).
דבוטאז` אינספייר 2018 הוא יין עוצמתי ויפהפה הפירות שבו דובדבן ופטל, מכבידים בנועם על התחושה שמתפשטת בגוף (60 ₪) ולבסוף קברנה סוביניון, אסנס 2016 לא הבחירה הראשונה שלי, לרוב, הפירות השחורים לא מחליקים לי בגרון, אבל האסנס הרגיש לי מאוזן, עגול ועשיר. לא בטוחה שאשרוד ערב פסח עם יותר מכוס אחת (100 ₪).
להשביע את הבדידות
באשר לאוכל, ובכן, כל שנה אני נאלצת לסבול את מיטב הבשרים המוגשים אל השולחן, את הקריאה: "מי רוצה חזה?", "וואוהו, הלשון השנה יצאה לך מעולה", השנה אני מרגישה יותר ביטחון להצהיר על היותי צמחונית ולא להסתפק רק בתוספות, אורז ותפו"א לרוב, בטח אם זה השולחן שלי! ואני מתכוונת להגיש בלב שקט דברים שלא יעלה על הדעת לשלב אותם בשולחן פסח דתי וכשר.
אסם, יח"צ
קבלו את מנת הפתיחה באדיבות אסם נקרא לה תחליפי מצה (אני לא סובלת מצות המרחיקות אותי מהשירותים ימים ולילות) הם קשים ושבירים באותה מידה, לרוב, זה משהו שלא היה עולה על הדעת שישתתף בסדר פסח, רחמנא לצלן, אבל אלה לא ימים כתיקונם, ואף אחד לא עומד לי על הראש, ואם אני רוצה אני אוכל גם קוטג`!
טוב, נסחפתי אבל בהחלט אסדר יפה יפה על צלחת של הביוקר חטיף טורטייה אפוי על בסיס תירס, פריך וראוי לניגוב החרוסת, שאמא הכינה ושלחה עם כפפות (7.50 ₪) לצד פריכונים על בסיס תירס, על אותו משקל של הימנעות ממצות ופינוק ליד המרק (7.50 ₪).
טבעול, אסם. יח"צ
והנה מנת פתיחה נוספת, מכובדת יותר, שהייתה יכולה בהחלט להשתלב בשולחן החג בקטע של התחשבות בי, אולי לא, אני איהנה מהספק שיש בי התחשבות ואני כמובן מדברת על טבעול כשר לפסח, אותו טבעול המוכר והאהוב שאני זוללת במהלך השנה, ועכשיו לראשונה בגרסה מיוחדת, כשרה לפסח, של חטיפי התירס, בציפוי קראנצ`י, איך לא, של קמח מצות. יש להם לוק חיוור אבל הטעם אחד לאחד, לפחות לחך שלי, הקטנה לא הסכימה לטעום אבל כשלבסוף נכנעה חיסלה את כל השקית כמעט (29.90 ₪).
ולמרות העצלות הכרונית שלי לבשל, אין ספק כי המארז של פרג ראוי לאזכור, בעיקר משום שמדובר באריזה שבמקומותינו נהוג לקרוא לה מהודרת, ובתוכה צנצנות תבלינים משובחים ובקבוק שמן זית שישדרגו כל תבשיל שתרקחו.
מכיוון שבימים אלה יש לי אקסטרה זמן, כל חפץ, רעיון או אידיאה שקיבלתי נמדד דבר ראשון ביכולתו להוות מתנה עבור עצמי לפסח – בדקתי כמתבקש גם את המארז האמור תחת הקריטריונים המתאימים.
אז דבר ראשון התשובה היא כן. כל איש.ה שמטבח בביתו ישמחו לקבל את המארז הזה. מדובר במארז מרשים לגמרי המשדר יוקרה, ושנית התבלינים אוי התבלינים: הכמון מטריף, הפפריקה משגעת והסומסומיה - ממרח ממכר המורכב משומשום, אגוזים ודבש, זה אולי הדבר הכי מתוק (תרתי) שיכלתי לאחל לעצמי הפסח.
צילום: יח"צ
ובגלל הקושי לבשל, תכלס זה חוסר יכולת אבל אני מתנסחת פוליטיקלי קורקט, על השולחן יהיו גם מנות מוכנות לעיקרית. ולפני שאתם מעקמים את הפרצוף אני מחזירה אתכם לפסקה המדברת עלי, הצמחונית המבאסת בחגים.
אז קורונה הביאה איתה מטעמים ללקק את האצבעות, עבורי, בכל אופן. על העבריים מדימונה שמעתם? בטוחני שכן, ובכן, חברי הקהילה השיתופית, שהחלו להגר לישראל בסוף שנות ה–60 בעקבות המנהיג בן עמי בן ישראל (בן קרטר), מאמינים שצאצאי העבדים האפריקאים־אמריקאים נמנים על בני עשרת השבטים. הם ידועים בטבעונות שלהם, ידועים בבריאות חסרת התקדים שלהם והם מתחזקים מפעל עם התוצרת שלהם - אותנטבעי זה נקרא, ארוחות טבעוניות מוכנות בעבודת יד, ללא חומרים משמרים או צבעי מאכל ועכשיו גם במשלוחים.
את המפעל הזעיר הזה השוכן באזור התעשייה של דימונה ומייצר מבחר מוצרי טופו וסייטן הקימו לפני שנים יאיר ישראל וזוגתו הושיענא, ופייר, כמה טוב יש בדבר הזה, אני שמתי על שולחן אחד כמה דברים כדי לדגום מהכול.
לזניה, אותנטבעי. יח"צ
סייטן ברוטב חמוץ מתוק, השווארמה של הטבעונים, אפשר להקפיץ על פלנצ׳ה או מחבת, ללקק את האצבעות. התיבול מדמה את הבשר, האמינו לי.
לזניה טבעונית, מאטריות עשויות קמח מלא, גבינת סויה, סייטן הבית עגבניות ובצל, לרוב אני לא אוהבת גבינות סויה ובאמת בגבינות אני חוטאת בהכנעה, עם זאת, הכול יוצא מהחימום מוקרם וזה בהחלט משדרג את הגבינה.
פשטידת טופו מקרוני, השם של המנה קצת בלבל אותי, אבל טופו מככב אצלנו על בסיס יומי, גם כחלב וגם כמוצר בסיס ולכן היה מאוד קל להתחבר למנה הזאת, היא קצת כבדה אבל ככזאת היא מאוד משביעה. המבורגר עדשים, מבוסס עדשים חומות, זה בול ההמבורגר שטעמתי אצל צחי בוקששתר ולצערי לא התחברתי למרקם, אולי בתוספת קטשופ ומיונז, זה אמנם לוקח את כל הקונספט של הבריאות, אבל אין מה לעשות זה משדרג.
ולקינוח עוגה סטייל גבינה, לא מתוקה מדי ושוב, אותה גבינת סויה של אותנטבעי, עם טופו, קמח מלא, ונגיעות וניל ולימון. פחות התלהבתי, אבל זה בהחלט משהו שאני יכולה להתרגל אליו, אם כי, אני לא מאמינה שאוותר בקרוב על עוגת גבינה אמיתית ולא טבעונית כלל ועיקר. תסלחו לי על זה (נכון לעכשיו ולאור המצב, ניתן לרכוש ממוצרי המותג כחבילה של 15 מוצרים מתוך ההיצע המלא במחיר של 350 ₪ כולל משלוח במקום 462 ₪).
הממרחים של אחוה. צילום: יעל האן
ואם נזרום על העצלות שלי, כל האוכל המוכן גם הכביד עלי מאוד, אז בגזרת הקינוחים הרשו לי להשתמש בממרח המשובח של חברת אחוה, פשוט לוקחים מצה מרטיבים אותה, ממתינים קמעה מצפים אותה בממרח וחותמים בעוד מצה מעל, ואז שוב מורחים ומעל עוד מצה. אל כל הטוב הזה מגלגלים (כמו טורטיה) מכניסים למקרר לכמה שעות ואח"כ פשוט מחסלים.
את המתכון, אגב כתבתי בעצמי - הכי כשרוני שיצא לי....
סדרת CUBE של סולתם. צילום: גל בן זאב
ואם באוכל עסקינן, פסח הוא ללא ספק הזדמנות מופלאה להתחדש בסיר איכותי. כדאי להשקיע לפחות בסיר אחד חזק שישרת אתכם לאורך שנים. חשוב גם לקחת בחשבון שהסיר יהיה עשוי מחומרים שאינם מזיקים לבריאות ולסביבה, יתאים לכיריים וגם לתנור ויהיה קל לשטיפה וניקוי.
ואם סירים - אז רק סולתם, שלרגל חגיגות ה-70 להיווסדה ובתזמון מושלם לחג השיקה את סדרת Cube.
סוטאז` מסדרת CUBE של סולתם. צילום: גל בן זאב
הכלים בסדרה זאת מיוצרים מאלומיניום בתהליך Forged רב שכבתי ובציפוי ההופך אותם לחזקים ועמידים לשנים רבות, חלוקת חום שווה ויעילה לקבלת תוצאת בישול מיטבית, וחשוב לא פחות שלכלי הבישול מראה מעוצב.
מכסה הסירים עשוי מזכוכית שקופה, עם חריר לשחרור אדים, המאפשר מעקב אחר התקדמות תהליך הבישול ללא הצורך בהרמת המכסה, מסביב למכסה טבעת סיליקון עבה לאיטום מיטבי ולשמירה על ציפוי ה-Non Stick שנועד למנוע הידבקות המזון בעת הבישול (109.5 - 289.5 ₪, תלוי בסיר, בסניפי הרשת ובאתר הבית).
אפיקומן ללא תסמינים
לא שכחתי את האפיקומן, אמנם אין תחרות כזאת גדולה לאור הצמצום, אבל זה עדין מרגש לחפש ולמצוא.
רעיון מבריק שהובא לידיעתי, משהו שיחזיק לאורך תקופה, גם כי אין לדעת מתי הקורונה תיעלם וגם אחרי המבול, זו מתנה נהדרת: מנוי שנתי לאחד מעיתוני הילדים הנפלאים בהוצאת אצבעוני מותאמים לגילים השונים: צב צב לגילאי 3-4, דובון לגילאי 5, משבצת לגילאי 7-8 ואצבעוני לגילאי 7 ומעלה.
אצבעוני, יח"צ
מדובר על תעסוקה שהיא גם לימודית, גם משחקית וגם חשיפה לחומר מאתגר ומפתח. מדפדוף בגיליונות השונים אין ספק שהבת שלי, בת 7.5 יכולה לשקוע בהם, כן, מדי פעם שאגה: "אמאאאאאאאאאא, לא הבנתי". לגיטימי. באופן כללי השאגות מאז קורונה רבו (מנוי שנתי ב-400 ₪).
עתה, מחיר המנוי השנתי (20 גיליונות) במבצע כולל מע"מ ומשלוח וניתן
להזמנה ישירות דרך אתר אצבעוני. לתשלום באמצעות אשראי, ביט או בהזמנה טלפונית: 03-6874267.
ומה איתנו? המבוגרים, אני חושבת שכל אחד ראוי לקבל מתנה שפותחת קצת את הלב. ואני מדברת על הספר "סודות של יין טוב". החלק האהוב עלי בספר הוא הטיפים, אבל הספר מכיל הרבה יותר מזה. אפשר למצוא בו מידע, פרטי טריוויה וכאמור, טיפים.
הוצאת ידיעות אחרונות, יח"צ
כשתיינית ותיקה, בגבול הטעם הטוב, אני אוהבת להבין מה אני שותה, מה אני אמורה להרגיש, עם מה מתאים כל יין, באיזה כוס נכון להשתמש וכן הלאה, אני בטוחה שאני לא המטורפת היחידה בגזרת המכורים.
תוכלו למצוא בספר הזה גם מונחי יסוד לעולם היין, טמפרטורות הגשה מדויקות והמלצות ליינות המוצלחים ביותר בכל תג מחיר. הספר נכתב ע"י מליסה מונוסוף, שהיא מאסטר סומליה החל משנת 2010. לא בטוחים מה זה? הספר הזה בשבילכם (98 ₪, בחנויות הספרים
ובאתר ידיעות ספרים).