מאת: יפעת נחמני
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים, שאינם בהכרח "רוחניים", מגלים את כליי התרפיה השונים, בעיקר לצד התופעה הנוראית של המאה ה–21 הפרעות קשב וריכוז עם היפראקטיביות (ADHD) ומבינים את האוצר הטמון בהם ואת הערך המוסף של המדיטציה בכל תחומי החיים.
אחוז הילדים המאובחנים כהיפראקטיביים או בעלי הפרעות קשב וריכוז למיניהן במערכת החינוך כבר עולה כאמור על כל שיעור. זוהי למעשה הפרעה מוחית שמופיעה אצל 7-5 אחוזים מהילדים בגיל בית הספר וממשיכה ללוות כ-40 אחוז מהם גם בהמשך חייהם. הריטלין אומנם יכול לסייע בהקלה על הסבל - ישיבה של שעות בכיתה וניסיון להבין משהו מבעד לרעש הממסך בראש והחרדה הנוצרת בעקבות הניתוקים, היא אכן סבל גדול, אך מה לגבי כוחה של המדיטציה בפתח כל יום לימודים למשל?
הפעם כאמור אתמקד במדיטציה ככלי שבכוחו לספק מענה לקשת רחבה של צרכים, ואם מבוגרים אז למה לא לילדים?
מדענים כבר הוכיחו שהמדיטציה מעניקה סיוע אמיתי בהפרעות קשב וריכוז, ותופעות הלוואי שלה – כאשר מתאמנים בה בשקידה, תחת הדרכה נאותה ומעמיקים בה בהדרגה – הן מבורכות וניכרות לעין. כל לדוגמה מחקר שנערך בקבוצתה של פרופ` נעמה פרידמן מאוניברסיטת תל אביב עסק בהשפעה של מדיטציה מסוג מודעות קשובה (Mindfulness Meditation) על אנשים עם הפרעת קשב וריכוז ותוצאות המחקר הצביעו שתרגול של מדיטציית מודעות קשובה במשך חודשיים שיפר את התסמינים של קבוצת מבוגרים בעלי הפרעת קשב וריכוז.
ובכל הקשור לילדים? ובכן יש מי שסבורים כי מספיק ומומלץ להתחיל בתרגול מדיטציה של חמש דקות ביום, שבהן הילד אינו צריך לדבר או לחשוב על כלום. זה בסך הכל אימון בלהיות בשקט עם עצמו ולכן מומלץ להתאמן ורצוי לעשות זאת כבר מילדות.
כריכת הספר. יח"צ
יצוין כי בגילים קטנים, 8-3 למשל, "חשיבה מופשטת זאת משימה מורכבת ולכן כל דבר צריך להיות קשור בצורה כלשהי לחוויות הממשיות שלהם, כלומר לדברים שראו, שמעו ונגעו בהם". כך מתוך הספר "כיצד ללמד ילדים מדיטציה" שכתבו אינגריד סלאק, פסיכולוגית מייעצת מוסמכת ומנחת סדנאות וחברה באגודה הבריטית לפסיכולוגיה, ופרופ` דיווויד פונטה המנוח אשר גם היה אף חבר באגודה הבריטית לפסיכולוגיה. זאת ועוד, למרות הדמיון המפותח בו ניחנים ילדים קטנים, החיבור לממשי הוא בלתי נמנע, ועם הגיל הזה אני מתעסקת: הילדים שלי...
הספר, מוביל את המתרגל החדש, אני למשל, דרך השלבים השונים של המדיטציה, החל מ"למה", ובאמת למה דווקא מדיטציה, כי זה משפר ריכוז, עוזר בשליטה בתהליך החשיבה, מגביר שלווה וסבילות ללחץ ועוד ועוד, דרך תרגול לפי צורך כזה או אחר, כדוגמת ריכוז, הרפיה, יצירתיות, ועוד וכלה במדיטציה הלכה למעשה, ה"איך", תוך מטרה לנסות ולהנגיש את המדיטציה גם לילדים.
נכון, זה לא קל, בכלל, וזה דורש התמדה מצד ההורה ושיתוף פעולה עם הילד, אבל זה שווה את התוצר הסופי, את היתרונות הנהדרים אם מדובר בהתמודדות בביישנות, חרדה דימוי עצמי ועוד.
אני התעמקתי בילדות אבל גיל ההתבגרות, שמחכה לי מעבר לפינה, הוא גיל שבו אפשר להיעזר במדיטציה וגם את זה אפשר ללמוד לתרגל באמצעות הספר.
בהצלחה!
"כיצד ללמד ילדים מדיטציה", הוצאת אור-עם מבית ספר לכל
מחיר: 98 שקל, 206 עמודים