מאת: זאב נחמנזון
צילום: shutterstock
בשפה המקצועית של אנשי השיווק, הרדיו מכונה "מדיה אגבית", כלומר כזו שנשמעת כבדרך אגב, בזמן שאנחנו עסוקים בדבר מרכזי אחר, כגון נהיגה. ועדיין, אין עוררין על כך שהרדיו הוא אחד מכלי הפרסום האפקטיביים ביותר, אפילו בעידן טכנולוגי מתקדם שבו הכל מקשיב לנו ורואה אותנו בסמארטפון בכל רגע נתון.
הצלילים הבוקעים מן הרמקולים ברכב עושים דרך אחורית וממוקדת אל המוח שלנו, ומתמקמים שם למטרות שונות כמו הנאה, למידה, רגיעה, ולפעמים סתם כדי לא לשמוע את הוויכוחים של הילדים במושב האחורי. איך שלא נסתכל על זה למוזיקה ברכב יש השפעה חיובית עלינו וכדי שנפיק ונהנה ממנה יותר, ריכזנו כאן מספר טיפים.
מה-FM עד ה-Bluetooth
שיטת השידור מימי המצאת הרדיו, לפני למעלה מ-150 שנה, לא השתנתה עד היום. מה שכן השתנה ללא היכר כמובן הוא המכשירים הקולטים את גלי הרדיו, ואם בעבר מכשירי הרדיו היו אנלוגיים ובסיסיים, היום כבר מותקנות מערכות שמע מתקדמות ומבוססות מולטימדיה, עם תג מחיר שיכול להגיע לסכומים בני 6 ספרות.
אז נכון, לא סביר שתקנו מערכת מולטימדיה ב-200,000 ₪, אבל גם מערכת ב-4,000 ₪ מספקת תוצאה מדהימה, וגם להעלות את ערך הרכב שלכם. גם בעיני גנבים ערך הרכב עולה, אבל אם יש לכם
ביטוח מקיף טוב (ומאד חשוב לבדוק מבעוד מועד מה הוא מכסה בנושא זה) – זה משהו שפחות צריך להטריד אתכם. בפוליסת ביטוח מקיף לרכב יש כיסוי כנגד פריצה של הרכב (ומן הסתם ברגע שמותקן ציוד בעל ערך גבוה יותר ברכב הוא מועד לפורענות) וגם ביטוח למכשירים חשמליים – שחשוב לציין זאת לחברה המבטחת במעמד רכישת הביטוח.
בכל מקרה, כמעט כל הרכבים החדשים מהשנים האחרונות מגיעים עם מערכת מולטימדיה מובנית, כזו המאפשרת האזנה לרדיו, ניהול שיחות טלפון באמצעות דיבורית Bluetooth מובנית, מצלמת רוורס, שליטה מתקדמת במבחר מנגנונים ברכב, צפייה בסרטי DVD או MP4 וכמובן המון המון מוזיקה. את המוזיקה ניתן לצרוך במגוון פורמטים וטכנולוגיות שידור, בהן נגן דיסקים (שבאופן לא מפתיע, מצטרף לקלטות שהיו לפניו ועובר תהליך הכחדה מכוון), כרטיס USB וכרטיסי זיכרון נוספים המתחברים ישירות למערכת, עם קבצי MP3 עליהם, התחברות לנגני מדיה חיצוניים, ובהם כמובן המכשיר הסלולרי שלכם, שיכול להעביר מוזיקה וסרטונים למסך המערכת באמצעות Bluetooth.
עבור הפינוקים האלו אינכם מחויבים בקניית רכב חדש, ותמיד תוכלו לשדרג את מערכת השמע ברכב שלכם. לא פעם תוכלו למצוא רכבים ישנים או פשוטים מאד שבהם מותקנת מערכת שמע מפוארת ומתקדמת. אנשים אוהב להשקיע בצריכת התרבות שלהם, וזה מצוין. בדיוק כמו שגם רדיו אנלוגי זה נפלא.
עוד לא שמעתם כלום על השמע
עד עכשיו כתבנו רק על מקלטים, ומערכות מולטימדיה, ולא נכנסנו בפועל למרכיב החשוב ביותר בצריכת המוזיקה – הרמקולים. כשהרדיו ברכב היה בתחילת ימיו הטכנולוגיים, הוא היה מצויד ברמקול בודד הממוקם בצמוד למקלט בקדמת הרכב. היום, ההתייחסות למערכות ההגברה מקבלת משקל וערכים שונים לגמרי, הכוללים גם אפיון אקוסטי, עוצמה וחידוד קול.
אנחנו יודעים איפה העניין הזה מתחיל, אבל אנחנו לא יודעים היכן זה נגמר. נתחיל בבסיס, בכל רכב יש כיום 4 רמקולים לפחות. הם יכולים להיות קוואקסליים, המגיעים בסטנדרט ברוב כלי הרכב, וכוללים את כל רכיבי הוצאת הצליל ביחידה אחת,
ורמקולים קומפוננטיים, שבהם כל רכיב פולט צלילים בפני עצמו. האחרונים טובים יותר וכפועל יוצא המחיר שלהם גבוה יותר.
לרמקולי הבסיס ניתן להוסיף המון רכיבים המגבירים משמעותית את איכות השמע, ביניהם מגבר חיצוני, המעצים את יכולת עיבוד הצלילים והוצאתם, סאבוופר, האחראי על הצלילים הנמוכים, ויחידת ראש, הקיימת בכל רכב ותרומת אף היא לחוויית ההאזנה. כל החלקים האלו הם ברי הוספה והחלפה, ולכל אחד מהם מגוון אפשרויות, רמות, מותגים ומחירים. הצעתנו היא תמיד להתנסות בשמיעה מעשית של מוזיקה באמצעות החלקים שמעניינים אתכם, ובדיקה מול עצמכם לגבי כדאיות. האם משתלם לכם להוסיף כסף כדי ליהנות מהחוויה הזו.
עשו זאת בעצמכם
למרות כל המפורט כאן, לא כולם רוצים או יכולים להרשות לעצמם להשקיע בשמע מתקדם, ועם זאת, כולנו נהנים ממנו כשהוא איכותי ונגיש יותר. לכן, כדאי לדעת שיש מספר דברים שתוכלו לעשות בעצמכם כדי לשפר את החוויה ולהעצים את ההאזנה לצלילים ברדיו, וזה אפילו די פשוט.
כתבתי כבר על אקוסטיקה, וזהו רכיב טבעי וקריטי באיכות השמע. אם תאטמו את דלתות הרכב שלכם טוב יותר, באמצעות הדבקת פסי גומי שניתן לרכוש כמעט בכל חנות כלי עבודה לאורך מסגרת הדלת. האיטום והבידוד הזה ימנעו רעידות שלא בהכרח שמתם לב אליהן, אבל תיהנו מחסרונן ברגע שתעשו זאת. החלפת כבלים, עניין פשוט בהרבה ממה שזה נראה – יכולה אף היא לשדרג את חווית השמיעה ברכב. כבלים שעולים עשרות שקלים בודדים בדרך כלל ייתנו תוצאה טובה יותר מהכבלים שמותקנים ברכבכם, והחלפתם מסתיימת על פי רוב בכמה מחברים בסיסיים.
דבר אחרון – ודאו כי אתם מנגנים קבצים איכותיים, במחילה מימי הדיסק ההולכים ונעלמים, קבצי WMA איכותיים יותר מקבצי MP3, ובעלי אוזן חדה יוכלו להרגיש בהבדל. ולא משנה מה אתם שומעים – תצרכו הרבה מזה, ותיהנו מכל צליל.