חצר גולדמן
לפני 15 שנה, על הטיילת, בגבול בין ת"א ליפו שכן לו מפעל קטן בו היו מייצרים ממעי טרי את הקישקע הפולני האהוב מאד על בני העדה. לאחר שזה נסגר, נרכש המבנה ע"י משפחת גראבלי היפואית.
ממש באותו המבנה היפואי העתיק, פועלת מאז 2012 מסעדת "חצר גולדמן" המוכרת לרבים מגלגוליה הקודמים. בתחילה כ"אורגדה" ושנה מאוחר יותר, בשנת 2003 בקירוב, כ"אצל פיני בחצר - אורגדה". כידוע, מקור שמה של זו האחרונה בחצר פיינגולד אשר במרכז העיר ירושלים, מסעדה שבעקבות אירועי האינתיפאדה נסגרה והעבירה את משכנה לתל אביב. 4 שנים מאוחר יותר, שפנחס לוי (פיני) ארז את החצר התל אביבית בסערה ונפרד מהנוף לים וחזר שוב לירושלים, המשיכה המסעדה שנטש להתנהל באותו השם, אך בלעדיו.
מאוחר יותר, המסעדה, המשקיפה על טיילת יפו מגן צ`רלס קלור ועד לחומות יפו העתיקה - העסיקה את תמיר רפאלי, כשף והיועץ שלה, והוא זה שלקח את התפריט לכיוון קצת יותר ים תיכוני. בשנת 2011 חזרה המסעדה לידיהם של בעליה, בני הזוג סאלים ולילה גראבלי, כאשר לילה עצמה משמשת בה כשפית ראשית. לטענת גראבלי בשלב הזה חזר פיני שוב לתמונה, והוא זה שהעניק לדבריה למסעדה את שמה החדש "חצר גולדמן". "פיני", היא מוסיפה "הוא גם זה שסיפק ל"חצר גולדמן" את הייעוץ הקולינרי". על עמדת השף המבצע הופקד פאדי, בחור צעיר ומוכשר, שהיה לדבריה עוזרו של פיני בעבר.
חצר גולדמן
"חצר גולדמן" מציעה 2 אזורי ישיבה. האחד באוויר הפתוח והשני בחלל פנימי סגור. לאלה היושבים במרפסת הגדולה והפתוחה מובטח לזכות בנוף הרחב ועוצר הנשימה של הים, הכולל כאמור תצפית נפלאה ורומנטית ליפו העתיקה + בריזות שמבקרות שם על בסיס יום יומי, ולאלה שיבחרו בפנים המסעדה - מובטח ליהנות מאווירת עיצוב נושנה וחמימה. במסעדה, מגוון מנות דגים וים לצד מנות בשרים ומאזטים בסגנון ים תיכוני. גראבלי לטענתה עושה שימוש בחומרי גלם משתנים בהתאם לעונות השנה, ומכינה מנות מיוחדות כמו סלט שקדים ירוקים וסלט במיה קריספית שהפכו בהחלט לסימן ההיכר בתפריט העשיר של המקום.
עתה, השיקה המסעדה תפריט קיץ חדש הכולל מנות כמו סלט שוק, ריזוטו שחור, דגי רשת מטוגנים, ניוקי ערמונים עם מחית כמהין, בייבי קלמרי על הפלאנצ`ה עם שעועית לבנה, סטייק מוסר ים ברוטב ציר דגים וירקות שורש ואוסובוקו טלה. אין עוררין, איכות חומרי הגלם והדגים בפרט משובחת ביותר. את הדגים רוכשת המסעדה משני ספקים עיקריים "רוקח צח" ו"מדג-סי-פרוט" - הנחשבים לאמינים ומקצועיים בתחומם.
מהמנות החדשות, הזמנו כמעט מכולן והופתענו: כולן היו פרזנטטיביות, ובכולן נשמרו רמה גבוהה, סקרנות קולינרית ושילוב טעמים מאוזן.
פנים המסעדה
את הראשונות פתחנו בפוקצ`ות (3 שקל) שעוטרו במלח גס ורוזמרין. אלה נאפו במקום והוגשו לצד לחמניות קטנות, מתוקות ופריכות שהגיעו אל השולחן עם מגוון מאזטים: קוסקוס עם ירקות ועשבי תיבול, חצילים וביצים קשות, טחינה ירוקה, זיתים, מטבוחה, סלט בורגול ורוטב רימונים, עדשים שחורות עם חמוציות, סלט עלי בייבי וכן דג מטיאס הולנדי וסלט Icr?.
במסגרת המנות הללו מציעה "חצר גולדמן", גם סלט פטוש בהשראה גלילית הכולל מגוון ירקות וגבינה גלילית עם קרוטונים (47 שקל), דגי סרדין מטוגנים ומתובלים בעשבי תיבול לצד פלח לימון וקונפי שום נימוחים שפוגשים במסעדות הכי טובות (46 קל). מנה נוספץ התפריט החדש, היא הקישוא העגול הממולא בבשר כבש וצנוברים (48 שקל). כן, בימים רגילים רובנו נוהגים למלא את הקישואים בתערובת שרובה אורז והיא מנוקדת במעט בשר. אצל גולדמן בחצר חוגגים ומשתוללים על ה"כוסא מחשי", מוותרים על האורז וממלאים את הקישואים הקטנים בבשר נטו, שהוספו לו כמתבקש צנוברים איכותיים. פייר, תענוג לחך!
חצר גולדמן
המסעדה כאמור, מתמחה במנות דג. בתפריט החדש מוצעת מנת פילה מדג בס ברוטב שמנת עם פטריות פורצ`יני (98 שקל). הדבר הבסיסי ביותר שצריך כל סועד לברר בטרם הוא מזמין מנת דג, הוא האם הדג הגיע למסעדה קפוא או טרי. מסתבר שיש מסעדות רבות שלמרות שהן מקבלות את הדגים טריים הן מקפיאות אותו וזה כמובן משפיע על טעמו של הדג. לא כך הדבר ב"חצר גולדמן", ניכר שהדגים שלהם לא עברו הקפאה בדרך אל הצלחת, וזה הספציפי שנדגם היה מדויק ומלא בטעמים. בעיקריות אפשר ללכת על תבשילים שונים. מנה מוצלחת ומומלצת ביותר היא צוואר הטלה המוגש על מצע של קוסקוס. רצועת הבשר שהוגשה הייתה פריכה, מדויקת ומלאת טעמים עזים, היא הייתה שומנית במידה, קפיצית מעט, פשוט מושלמת. בנינו, לכו על המנה הזאת בלי שום ייסורי מצפון. נדמה לי שהייסורים היחידים שתחושו הם על כך שתיאלצו לסיים אותה...
מנות הקינוחים במקום מעניינות ואין ספק כי גם בגזרה המתוקה יש לגולדמנים מה להציע: מוס שוקולד עם קצפת, אצבעות שוקולד אמרנה על קראנץ` נוגט ליקר ואגוזי לוז, מלבי עם רוטב קסיס ופירות יער, ריזוטו וניל עם גלידת פיסטוק קדאיף, גלידת וניל עם טחינה גולמית ושערות חלבה, סילאן ופיסטוקים, מוס שוקולד עם פירורי עוגיות וקצפת אוכמניות. האמת היא שכל מנה טעימה יותר מחברתה (וטעמנו את מרביתן). עם זאת יודגש, כי ככל שהקינוחים משובחים הם אינם מתקרבים לרמת התחכום והחוויה הקולינרית שתעניק לכם הסעודה עצמה בחצר של הגולדמן. בתאבון.
חצר גולדמן, נחום גולדמן 6, תל אביב. 03-6822111